Az oldalon történő látogatása során cookie-kat (“sütiket”) használunk. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Az oldalon történő "Elfogadom és továbblépek" gomb megnyomásával elfogadod a cookie-k használatát.
Menu

Mi fán terem a bergamott?

Mi fán terem a bergamott?

Végeztünk egy gyors közvéleménykutatást a bergamottról, arról az illatos citrusféléről, amiről méltatlanul keveset hallunk. Ezt támasztja alá az is, hogy sokan azt gondolták, hogy a bergamott egy virág. Az igaz, hogy a zöldségesnél nagy valószínűséggel sosem találkozhatsz vele, értékes kivonata viszont ott lehet a kozmetikumaidban vagy illóolaj formájában juthatsz hozzá a drogériákban.

 

A bergamott egy mediterrán vidékeken termő, sárgászöld héjú gyümölcs, ami külsőre leginkább a grépfrútra hasonlít, a mérete azonban valamivel kisebb, és a színe is élénkebb. A botanikusok körében is vitatott, a legvalószínűbb azonban az, hogy a citrommal és a keserű naranccsal áll a legközelebbi rokonságban. A fa, amin terem akár 4 méter magasra is megnő, különlegessége, hogy a narancséhoz hasonló, ovális alakú, fényes zöld levelei még a téli időszakban sem hullanak le.    

Kincsek a héj alatt

A bergamottnak igen magas a vitamintartalma, leginkább A-, B- és C-vitaminban gazdag, de jelentős mennyiségben találhatunk benne flavonoidokat és antioxidáns hatású polifenolokat is. A bergamottból készült ital rendszeresen fogyasztva csökkentheti a sokakat érintő szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, de megfigyelték azt is, hogy a koleszterinszintre is kedvezően hathat. Ez a frissítő hatású citrusféle energiával tölti fel a szervezetet, és segíthet leküzdeni a stressz okozta ártalmakat. 

A bergamott nem kimondottan jó ízű, préselt leve meglehetősen kesernyés, ezért érdemes más, édesebb gyümölccsel (például almával vagy körtével) keverni, vagy a belőle nyert illóolajat használni - ez ugyanis belélegezve vagy a bőrrel érintkezve is kifejtheti jótékony hatásait. Értékes olaját legtöbbször a gyümölcs héjából vonják ki, de a leveleiből, a rendkívül illatos  virágaiból, sőt a bergamott fa ágaiból is kinyerhető. Az ízével ellentétben, illata nagyon kellemes, ezért használják előszeretettel kozmetikumokban is. 

Bergamottot mindenkinek!

A bergamott illóolaját mindenkinek érdemes lenne használnia, áldásos hatásai ugyanis rendkívül szerteágazóak. 

Léleksimogató: az aromaterápiában depresszióra, hangulatzavarokra, feszültségre és félelemre ajánlják, ugyanis előcsalogatja a pozitív gondolatokat, búcsút int az idegességnek és helyreállítja a belső harmóniát. Ha belélegezzük, illata boldogsággal tölt el és segít, hogy visszanyerjük a lendületességünket. Amellett, hogy energiával tölt fel, hozzájárul az ellazuláshoz is, ezért azoknak is ajánlják, akiket álmatlanság vagy alvászavarok gyötörnek. 

A test barátja: fertőtlenítő hatására is felfigyeltek, ami miatt nagyszerű összetevője a dezodoroknak - az izzadság önmagában ugyanis szagtalan, a bőrön lévő baktériumokkal érintkezve azonban kellemetlen szagúvá válik. Használata azokon az érzékeny területeken is ajánlott, amelyek hajlamosak az irritációra, például a gyakori szőrtelenítés miatt. Antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően a pattanásos, gyulladt bőr problémáit is enyhítheti, de a fájdalommal, kipirosodással járó szőrtüszőgyulladást is csökkentheti.

Search